You are currently viewing Επιστροφή ΦΠΑ – μεταφορά πιστωτικού υπολοίπου.

Επιστροφή ΦΠΑ – μεταφορά πιστωτικού υπολοίπου.

Μια επιχείρηση μπορεί να συμψηφίσει το Πιστωτικό Υπόλοιπο της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ή να αιτηθεί την επιστροφή της , εντός της πενταετίας. Μετά την πενταετία, το Πιστωτικό υπόλοιπο παραγράφεται.

Όπως ορίζουν οι διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 42 του ν.4174/2013 προβλέπεται ότι: «4. Η αξίωση για επιστροφή φόρου, ο οποίος καταβλήθηκε αχρεώστητα παραγράφεται κατά το χρόνο που παραγράφεται το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 36 του Κώδικα αναφορικά με την αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση από την οποία πηγάζει η αξίωση προς επιστροφή».

Συνεπώς, με τις νέες διατάξεις του Κ.Φ.Δ. από 01-01-2014 η τριετής παραγραφή της αξίωσης επιστροφής ΦΠΑ κατά του Δημοσίου, γίνεται πενταετής και εξομοιώνεται με το δικαίωμα του Δημοσίου να εκδώσει πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού εντός πενταετίας, από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης.

Επιπλέων με τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 43 του άρθρου 66 (νυν 72), του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), ορίζεται ότι εφόσον με την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης ή με αυτοτελές αίτημα ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο, που αφορά φορολογικό έτος, διαχειριστική περίοδο ή φορολογική υπόθεση, μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (31.12.2013), προβάλλεται αξίωση επιστροφής φόρου, για τα σχετικά με την παραγραφή, εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέχρι τον χρόνο έναρξης ισχύος του Κώδικα. Με την ως άνω δηλαδή διάταξη, διευκρινίζεται ότι για πιστωτικό υπόλοιπο που αφορά σε διαχειριστικές περιόδους έως και την 31/12/2013, ισχύει η τριετής παραγραφή της αξίωσης κατά του Δημοσίου.

Συμπερασματικά, των παραπάνω, η αξίωση για την επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που αφορά αγαθά επένδυσης υπόκειται σε πενταετή παραγραφή, σύμφωνα και με σχετική απόφαση που έχει βγάλει το  Συμβούλιο Επικρατείας.

Συνεπώς, η αξίωση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που προέρχεται από πράξεις όπως τα αγαθά επένδυσης, τα υλικά αγαθά, που ανήκουν στην κυριότητα μιας επιχείρησης και τίθενται από αυτή σε διαρκή εκμετάλλευση, τα κτίσματα ή άλλου είδους κατασκευές, τα δικαιώματα χρησιμοποίησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σχεδίου, υποδείγματος, εμπορικού ή βιομηχανικού σήματος, δεν υπόκειται σε τριετή παραγραφή, αλλά στην πενταετή γενική παραγραφή (Απόφαση ΣτΕ 1112/2021)

Αφήστε μια απάντηση